PThU 2020, door dominee 2.0

Het is een zonnige lentedag in 2020. Een student uit Amsterdam stapt het gebouw van de Protestantse Theologische Universiteit binnen. Wat is dit voor raar instituut, midden in een geseculariseerde stad?
De PThU is een onderwijsinstelling die niet achter de kerkelijke praktijk aanholt, maar voorop gaat. Hier worden studenten opgeleid om als theoloog en predikant leiding te kunnen geven binnen geloofsgemeenschappen. En met succes: afgestudeerd zijn aan de PThU betekent dat je binnen no-time in een gemeente aan de slag kan. Niet omdat je goedkoper bent dan een ervaren predikant, maar omdat je diploma garant staat voor kwaliteit. Juist omdat je net bent afgestudeerd kun je brengen wat nodig is in de kerk van nu. Je bent bekend met de seculiere context die je nu vrijwel overal in Nederland tegenkomt. Je hebt gesnuffeld aan stageplekken in bloeiende en experimenterende geloofsgemeenschappen. Je hebt visie op hoe gemeentes mensen van buiten de kerk kunnen bereiken. En vanwege je academische scholing kun je altijd reflecteren. Op je eigen gevoel en geweten, op de verhouding tussen praktijk en traditie, op de spanning tussen kerk en cultuur.
De PThU is in 2020 een universiteit waar academie en kerkelijke praktijk nauw met elkaar verbonden zijn. Ten diepste heeft dat te maken met een netwerk-cultuur die het afgelopen decennium is gegroeid in de kerk. Academie, hogescholen, Synode en Landelijk Dienstencentrum werken nauw samen. De docenten van de PThU weten door dit netwerk precies wat er speelt in de praktijk. ‘Hoe preek je exegetisch verantwoord op zo’n manier dat ook een niet-kerkelijke voorbijganger je verstaat’? ‘Hoe geef je leiding in een kerk nu mensen zich niet meer voor langere tijd aan een taak verbinden?’ ‘Hoe organiseer je pastorale zorg in een setting waar de predikant al zoveel andere dingen te doen heeft?’ Het zijn vragen die de docenten van de PThU niet alleen kunnen stellen, maar waar ze vanuit hun kennis van de praktijk ook antwoord op kunnen geven. Daarbij helpt het dat er met enige regelmaat gastcolleges worden gegeven door inspirerende mensen uit de praktijk. Mensen van het Landelijk dienstencentrum, docenten van het hbo, een preektijger, een auteur van nieuwe populaire kerkelijke muziek. Juist zij worden uitgenodigd omdat ze op hun vakgebied de missionaire praktijk kennen en kunnen overdragen.
De PThU is ook een plek waar geloof en academie elkaar raken. Het beginnen van een collegereeks met gebed of lezing uit de Bijbel, is eerder regel dan uitzondering. Docenten zijn zelf voorbeelden van missionair ingestelde christenen die iets van hun eigen (geloofs-)praktijk durven inbrengen als dat nuttig is binnen de context van het college. Ook studenten komen er niet mee weg als zijn hun persoonlijk (on)geloof scheiden van de academische theologie. Het verwoorden van wat je gelooft en ervaart in je leven met God, behoort tot de competenties die je moet bezitten voor je kunt afstuderen. Studenten zijn lid van geloofsgemeenschappen, organisaties en theologische disputen, maar dat betekent niet dat ze hun geloof buiten de academie kunnen houden.
Bij alle vakken is de missionaire context een belangrijk uitgangspunt. Bij dogmatiek wordt niet alleen gekeken wat er in het verleden over God gezegd is en hoe je jezelf daartoe verhoud. Waar sluit de dogmatiek aan bij de vragen die nu op spelen bij mensen? Hoe kun je vanuit deze vragen de christelijke geloofsleer vormgeven, bijvoorbeeld in een cursus die je vanuit je kerk aanbiedt? Ook deze vragen komen aan bod. Vanwege het missionaire uitgangspunt, maken studenten ook kennis met theologen en theologieën die op dat moment populair zijn. Niet de theologie van drie decennia geleden geldt als de meest actuele theologie waartoe je je moet verhouden. Ook niet de theologie van zwaargewichten uit 2012. Maar juist belangrijke theologen van 2015-2020 komen aan bod, omdat zij verwoorden hoe je in 2020 de christelijke geloofsleer kunt laten aansluiten bij de hedendaagse context. De theologie van een in 2018 doorgebroken Chinese theoloog behoort daarom tot het curriculum.
Ten slotte geldt de PThU als een instituut waar je inspiratie opdoet tijdens de verplichte nascholing. Juist omdat daar de inspirerende mensen aan het woord komen, die weet hebben van de kerk van de toekomst. Omdat er verder gedacht wordt dan alleen datgene waar jij je handen al vol mee hebt. Omdat je wordt opgebouwd en bij geschoold, bij dat rare instituut van mensen die vol vertrouwen openstaan voor God, juist in een geseculariseerd Nederland.

Advertenties

5 reacties

 1. Waarom de aanduiding “dit rare instituut”?
  Wat is hier zo raar aan?
  staat dit instituut buiten de werkelijkheid?
  Wordt dat ermee bedoeld?

 2. Dus de meest recente theologie is de beste? Modieuze kerk hoor!

  1. Robert Stigter · · Beantwoorden

   @Tabitha: niet zozeer dat de meest recente dus ook de beste is. Maar het is wel belangrijk dat je je ook verhoudt tot de meest recente theologie. In 2012 zou je als theoloog toch iets van N.T. Wright mee moeten krijgen. Het meest recente waartoe ik (net afgestudeerd) mij heb moeten verhouden is Pannenberg, die toch vooral een theoloog van de jaren ’70 en ’80 is. Natuurlijk blijven Augustinus, Luther, Calvijn, Barth en al die andere klassiekers van groot belang!

   1. @Robert. Het is niet zozeer dat ik nog nooit van N.T.Wright heb gehoord, of nooit wat van hem heb gelezen. Als je echter, zoals ik, gedurende je studie merkt dat je kritiek niet zozeer over variaties in de theologie gaat, maar over fundamentele christelijke denkbeelden, is het naar mijn idee zinvoller om je te verhouden tot theologen die in de geschiedenis van de kerk zeer invloedrijk zijn geweest. Daarmee maak je zichtbaar dat er fundamentele problemen zijn. N.T. Wright is weliswaar een recentere theoloog, een nieuwe variatie zou je kunnen zeggen, maar zijn theologie is niet fundamenteel anders dan die van de ‘grote theologen’ waarover ik mijn scriptie heb geschreven. Daarom denk ik dat het niet nodig is me daartoe te verhouden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: