Manifest eist ruimte, lef en concrete taal

Manifest Dominee 2.0 deed afgelopen zomer veel stof opwaaien. Bettelies Westerbeek en Robert Stigter, initiatiefnemers van het Manifest, leggen uit waarom ze ermee begonnen zijn en wat ze willen bereiken. In komende nummers van Christelijk Weekblad volgen reacties op het manifest.

Daar zaten we dan, twee weken op Dominee Bootcamp in Doorn. Afgesloten van de buitenwereld volgden we de cursus ‘De theoloog wordt predikant’. De opdracht voor die middag: schrijf een opiniestuk dat je kunt opsturen naar een regionaal weekblad, neem een onderwerp waar je als theoloog wat over te zeggen hebt. Ok, laten we dan maar iets doen dat ons echt bezighoudt.

Lees meer

Advertenties

3 reacties

  1. In jullie artikel lees ik dat jullie meer ruimte willen voor jezelf en jullie talenten. Ik vind dat nogal aso om te vragen. Jullie bieden zelf geen enkel concreet nieuw idee, waar willen jullie dan precies ruimte voor? Een kunstenaar vraagt ook niet om ruimte voor zijn talenten, zonder dat hij of zij heeft laten zien tot wat voor werk ze in staat zijn.

  2. Bedankt voor je reactie. Het is jammer dat je onze vraag om ruimte verstaat als een eis om de eigen talenten te laten zien. We zijn op zoek naar nieuwe woorden. Woorden om weer in concrete termen over God te spreken. Dat is lastig want veel woorden dragen een geschiedenis met zich mee waardoor zij vandaag de dag nog nauwelijks begrijpbaar zijn. Wij vragen niet om een ruimte voor onze prachtige nieuwe schilderwerken, wij vragen om een uitbreiding van het pallet en willen daar ook zelf aan meewerken. Op zoek naar nieuwe kleuren om God te duiden, nieuwe woorden om het werkelijk over God te hebben. Als jij daar ideeën voor hebt dan horen we dat graag.

  3. Beste Ruben. Ik herhaal alleen wat de auteurs van het artikel geschreven hebben, dat is niet ‘verstaan’, maar gewoon lezen. Het lijkt mij dat de kerk al 2000 jaar bezig is met woorden om over God te spreken, dat is eveneens waarom veel van de bloggers hier vier of zes jaar theologie hebben gestudeerd. Dat is op zichzelf dus niets nieuws. De enige reden dat je een manifest hierover zou schrijven, is dat je concrete nieuwe ideeen hebt hierover en dat je wilt dat anderen daar over horen. Daar zou je dan ruimte voor kunnen vragen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: